Tuesday, March 12, 2013

Primii pasi in marketing afiliat

Te-ai hotarat sa incerci afilierea. Felicitari! Trebuie sa stii ca poti sa ajungi la castiguri mari, insa toate acestea implica timp dedicat si cateva alegeri care pot determina daca vei avea rezultatele dorite mai repede sau mai tarziu. Sunt mai multe abordari in afiliere, insa consideram ca cel mai accesibil pentru afiliatii la inceput de drum este crearea de continut.

Fara indoiala, cei care au deja o experienta cu platforme de continut, cu un pic de SEO si cu instrumente de analiza a comportamentului vizitatorului vor fi avantajati fata de cei care acum incep sa se gandeasca la posibilitatea de a castiga bani online, usor. Insa nu este vorba despre un domeniu pe care sa nu il poti invata, asadar, hai sa vedem care ar trebui sa fie primii pasi in afiliere, cand vine vorba de un novice.

1. Alege o nisa care te pasioneaza

Sunt foarte multe nise cu potential in afiliere, in general nu credem ca pe termen lung sa fie vreuna care sa nu poata genera comisioane. Insa, pentru a fi mai usor la inceput, consideram ca trebuie sa alegem o nisa care va place, chiar daca s-ar spune ca unele dintre aceste nise ar fi aglomerate. Exerseaza si aplica pe viitor intr-un alt proiect in cazul in care nu reusesti sa iti atingi obiectivele. Fiecare abordare, fiecare esec si fiecare succes te va invata cate ceva despre afiliere astfel incat in timp sa devii printre cei mai buni afiliati.

Intrebarile pe care trebuie sa ti le pui sunt: “ce nisa imi place?”, “in ce domeniu pot veni cu ceva nou?”, “in ce domeniu pot sa ii ajut pe vizitatorii site-ului meu astfel incat acestia sa cumpere produsele recomandate de mine?”.

Astfel, vei alege o nisa care te pasioneaza si asupra careia te vei putea dedica cu mult mai mare placere, decat daca ai alege o nisa despre care s-a spus ca ar genera mai multe comisioane insa nu lucrezi la ea cu aceeasi placere.

2. Investeste intr-un domeniu propriu si un hosting

Este bine sa iti cumperi propriul domeniu de internet si de asemenea sa ai o solutie de gazduire (hosting) care sa asigure suport, back-up si stabilitate.

Propriul domeniu va oferi in timp plus valoare proiectului tau, iar hostingul propriu garanteaza faptul ca ceea ce scrii va ramane al tau si nu va fi pus pe o platforma asupra careia nu detii proprietatea sau transferi efectiv drepturile tale asupra continutului detinatorului platformei.

Ideal, insa nu neaparat, este sa iti cumperi un domeniu .ro, iar numele domeniului sa fie cat mai scurt, sa nu posede caractere speciale si sa fie usor de retinut. Exerseaza cu prietenii cat de usor retin acestia numele domeniului si cat de usor de scris este acesta pe tastatura.

In cazul in care nu doresti un domeniu .ro, poti incerca o varianta internationala (.com, .net, .eu, samd).

Un criteriu pe care recomandam sa il iei in calcul atunci cand alegi providerul de gazduire (hosting) este ca acesta sa ofere o solutie de back-up, pe cat posibil cu back-up zilnic.

3. Alegerea platformei de continut (CMS)

Cea mai folosita platforma de catre afiliati este platforma WordPress (varianta care se instaleaza pe domeniu propriu. Reteaua de blogging WordPress.com nu permite instrumentede afiliere). Pe langa WordPress mai exista si alte platforme: Joomla, Drupal, samd.

Recomandam WordPress pentru ca permite multe customizari, iar resursele pentru dezvoltare disponibile pe internet in mod gratuit sunt in numar mare. Un alt avantaj al platformei CMS WordPress este dat de faptul ca exista o multime de plugin-uri gratuite cat si templates (teme) gratuite sau platite intr-un numar impresionant.

4. Planifica

Dupa ce ai ales un domeniu, o solutie de hosting si ai instalat o platforma de continut, urmatorul pas este dat efectiv de generarea continutului. Pune accentul pe a scrie ceva nou, util si relevant. Consulta si ghidul nostru privind crearea unui continut de calitate.

Planificarea articolelor din timp te ajuta sa poti sa iti stabilesti obiective si sa dezvolti coerent abordarea ta in marketing afiliat.

De asemenea, urmareste lansarile de produse noi, site-urile de stiri din Romania si strainatate si vino cu abordari proprii asupra evenimentelor importante din sfera nisei in care te-ai hotarat sa activezi. Cumparatorii online adora sa citeasca interpretari personale asupra diferitelor evenimente sau produse noi, iar parerile tale vor genera conversii.

5. Analizeaza

O componenta extrem de importanta in afiliere este data de analizarea comportamentului vizitatorilor, cat si sursele de trafic care genereaza vizite si ulterior sunt responsabile pentru conversiile realizate.

Cea mai la indemana solutie de analiza disponibila in mod gratuit si utilizata la scara larga este Google Analytics. In Google Analytics ai rapoarte cu privire la numarul vizitelor, paginile care au generat cele mai multe afisari, si cu mici implementari poti sa vezi efectiv cate clickuri ai trimis in afiliere.

Pe langa solutia de analiza oferita de catre site-ul tau, urmareste si statisticile prezentate in platforma de marketing afiliat pusa la dispozitie de catre Profitshare. Vezi care categorii de produse convertesc cel mai bine si creaza o strategie bazata pe o combinatie de statistici din analiza site-ului tau si analiza categoriilor de produse pe care le vinzi prin afiliere.

6. Dezvolta constant

Dupa ce ai ajuns sa faci comisioane, nu este momentul sa te opresti in a dezvolta in continuare abordarile sau site-ul creat. Customizeaza look-ul site-ului tau astfel incat sa plasezi linkuri de afiliere si widgeturi intr-un mod vizibil, dar nu intruziv.

Cauta pluginuri pentru a putea sa iti maresti productivitatea, sa imbunatesti experienta de navigare pe site-ul tau si pentru a face vizitatorii sa revina tot mai des la tine, atat prin calitatea articolelor cat si prin experienta de navigare. Planifica pe termen lung, ofera dedicare si cu un pic de talent vei ajunge la rezultate foarte frumoase.

7. Comunica cu reteaua/retelele de afiliere

Comunicarea dintre afiliati si retelele de afiliere o consider deosebit de importanta si deschide calea spre noi oportunitati, atat pentru tine ca afiliat cat si pentru retele.

No comments:

Post a Comment